Chyba nikt nie zaprzeczy, że jest to najlepszy, najpyszniejszy deser w okresie wiosenno-letnim w sezonie truskawkowym. Przyrządzany na wiele sposobów jest prosty, szybki i pyszny.
Można powiedzieć że deser bez użycia proporcji składników, przygotowany wedle własnych gustów.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- śmietana 30% – ok.250 ml
- truskawki
- cukier puder lub kryształ do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki obrać z szypułek, dokładnie wypłukać i osuszyć.
Ja zazwyczaj przygotowuje taki deser z użyciem śmietany kremówki lub śmietany 18%.
I sposób: śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do truskawek.
II sposób: śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej cukier puder (do smaku) i kilka łyżeczek soku z cytryny, wszystko dokładnie ubić i dodać do truskawek (nie będzie ona sztywna ale smaczniejsza).
III sposób: Do truskawek dodać śmietanę 18% z dodatkiem cukru- do smaku.
Oczywiście taki deser można jak najbardziej urozmaicać.