Już po sezonie wiśniowym, ale przetwory są zrobione i gotowe do degustacji. Dlatego bardzo prosty deser z wiśniami z syropu. Deser można przygotować w dwóch wersjach, z alkoholem i bez. Jeżeli deser ma być dla dorosłych to wiśnie z syropu wcześniej moczymy w spirytusie, odsączamy i dodajemy do deseru.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- wiśnie – opcjonalnie wedle gustu
- śmietana 30% – 250 ml
- cukier puder – do smaku
- galaretka wiśniowa – 2 opakowania
Sposób przygotowania
Galaretkę przygotować w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do delikatnego stężenia.
Wiśnie odsączyć z syropu (dla chętnych wcześniej namoczyć w spirytusie).
Śmietanę kremówkę ubić dokładnie na sztywno, dodać cukier puder do smaku. Jeżeli galaretka zacznie tężeć dodać do niej wiśnie.
Gotową galaretkę z wiśniami przekładać warstwami wraz z bita śmietaną.