Wiśnie z bitą śmietaną

Wiśnie z bitą śmietanką

Już po sezonie wiśniowym, ale przetwory są zrobione i gotowe do degustacji. Dlatego bardzo prosty deser z wiśniami z syropu. Deser można przygotować w dwóch wersjach, z alkoholem i bez. Jeżeli deser ma być dla dorosłych to wiśnie z syropu wcześniej moczymy w spirytusie, odsączamy i dodajemy do deseru.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • wiśnie – opcjonalnie wedle gustu
  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – do smaku
  • galaretka wiśniowa – 2 opakowania

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotować w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do delikatnego stężenia.

Wiśnie odsączyć z syropu (dla chętnych wcześniej namoczyć w spirytusie).

Śmietanę kremówkę ubić dokładnie na sztywno, dodać cukier puder do smaku. Jeżeli galaretka zacznie tężeć dodać do niej wiśnie.

Gotową galaretkę z wiśniami przekładać warstwami wraz z bita śmietaną.

wisniezesmietanka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *