Coś słodkiego na wieczór walentynkowy we dwoje. Połączenie lekkiego jogurtu z galaretką, wiśniami z alkoholem i bitą śmietaną.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- wiśnie w syropie – słoik ok. 1 litr
- jogurt naturalny – 370 g
- wiśniówka – ok. 1 szklanki
- bita śmietana-fix – 1 opakowanie
- mleko – 3/4 szklanki
- czekolada – do dekoracji
- galaretka wiśniowa – 1 opakowanie
- cukier puder – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do deseru wykorzystałam wiśnie w syropie.
Wiśnie odcedzić na sitko aby obciekły z nadmiaru soku, następnie zalać je wiśniówką najlepiej domowej roboty lub spirytusem, wódką i odstawić na mniej więcej 2 godzinki. Po tym czasie wiśnie znowu odcedzić na sitko.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Jogurt ubić wraz z cukrem pudrem, nie ubije się jak śmietana kremówka, następnie dodać tężejącą galaretkę i wszystko dokładnie ubić mikserem.
Na dnie pucharka ułożyć niewielką ilość wiśni, następnie zalać je tężejącym jogurtem, na wierzchu ułożyć pozostałe wiśnie, całość odstawić do całkowitego stężenia.
Przed podaniem zrobić bitą śmietanę według przepisu, wierzch udekorować czekoladą.