Domowy, aromatyczny, pachnący wanilią cukier waniliowy, bez żadnych sztucznych zapachów. Doskonały do ciast, deserów.
Obecnie w sklepach mamy dostępny cukier wanilinowy, w którego skład wchodzi syntetycznie uzyskiwana substancja- wanilina, jest ona uboższa w aromacie.
Sama do niedawna używałam cukru wanilinowego, ale porównując teraz oba cukry kupny i domowy z prawdziwa wanilią, nie ma porównania.
Dlatego polecam domowy cukier waniliowy, który nie wymaga dużego nakładu pracy i przede wszystkim jest bez sztucznych substancji.
Czas przygotowania – 5 min.
SKŁADNIKI
- cukier biały drobny – 2 szklanki
- świeża laska wanilii – 3-4 sztuki
- szczelne opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Intensywność cukru waniliowego zależy od gustu, im więcej wanilii tym mocniejszy aromat cukru.
Do słoika, puszki wsypać cukier, następnie laski wanilii przeciąć wzdłuż, wyjąć nasionka wanilii i dodać do cukru.
Dokładnie wszystko wymieszać, pozostałe laski pociąć na mniejsze fragmenty i również umieścić w słoiczku.
Cukier odstawić na 1-2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając mieszankę, aby cukier przeszedł aromatem wanilii.
Wraz z zużyciem można dosypywać świeży cukier i dodawać świeże laski wanilii.