Domowy cukier waniliowy

domowycukierwaniliowy

Domowy, aromatyczny, pachnący wanilią cukier waniliowy, bez żadnych sztucznych zapachów. Doskonały do ciast, deserów.

Obecnie w sklepach mamy dostępny cukier wanilinowy, w którego skład wchodzi syntetycznie uzyskiwana substancja- wanilina, jest ona uboższa w aromacie.

Sama do niedawna używałam cukru wanilinowego, ale porównując teraz oba cukry kupny i domowy z prawdziwa wanilią, nie ma porównania.

Dlatego polecam domowy cukier waniliowy, który nie wymaga dużego nakładu pracy i przede wszystkim jest bez sztucznych substancji.

Czas przygotowania – 5 min.

SKŁADNIKI

  • cukier biały drobny – 2 szklanki
  • świeża laska wanilii – 3-4 sztuki
  • szczelne opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Intensywność cukru waniliowego zależy od gustu, im więcej wanilii tym mocniejszy aromat cukru.

Do słoika, puszki wsypać cukier, następnie laski wanilii przeciąć wzdłuż, wyjąć nasionka wanilii i dodać do cukru.

Dokładnie wszystko wymieszać, pozostałe laski pociąć na mniejsze fragmenty i również umieścić w słoiczku.

Cukier odstawić na 1-2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając mieszankę, aby cukier przeszedł aromatem wanilii.

Wraz z zużyciem można dosypywać świeży cukier i dodawać świeże laski wanilii.

domowycukierwaniliowy2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Domowe Przyprawy i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *