Kolejny przepis na drożdżówki, tym razem z nadzieniem serowym i rodzynkami.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Rozczyn drożdżowy
- drożdże – 10 dag
- mleko – 3 szklanki
- cukier – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 szklanki
Ciasto
- masło – 200 g ( 1 kostka)
- jajka – 6 sztuki
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1,5 kg
Serowy farsz
- ser biały – 0,5 kg
- jajka – żółtka – 2 sztuki
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
- masło – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- rodzynki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników przygotować rozczyn. do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i letnie mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Masło roztopić i wystudzić.
Do większej miski dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, rozczyn, jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać najlepiej ręcznie. Wyrabiać do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać masło i wyrabiać około 10-15 min. Ciasto będzie gotowe jeżeli będzie gładkie i bez problemu odchodzi od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Ser zmielić przez maszynkę, na najmniejszym sitku, dodać żółtka, budyń, cukier waniliowy, masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i szklanka wykrawać małe bułeczki. W każdej bułeczce na środku zrobić wgłębienie i umieścić tam farsz.
Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić aby urosły, następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mąki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w temp. 160-180 stopni.
Do farszu można dodać rodzynki.