Bardzo pyszne, proste ciasto drożdżowe z aromatycznym cynamonem. Po upieczeniu zapach jest obłędny, waniliowe ciasto drożdżowe z cynamonem. Cynamonu nie daje się grubej warstwy ponieważ będzie odstawać warstwa od ciasta.
Czas przygotowania 120 min.
Składniki
- drożdże świeże – 30 g
- mąka pszenna – 500-600 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 3 sztuki + 1 sztuka
- sól – 1/3 łyżeczki
- masło – 50 g + 2 łyżki (zimne z lodówki)
- mleko – 1/5 szklanki
- cukier kryształ – 8 łyżek + 4 łyżki
- cynamon
- laska wanilii
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Do rozczynu dodać 3 jajka,cukier (8 łyżek), cukier waniliowy, nasionka z laski wanilii sól, mąkę – tak ok. 300 g i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Można zrobić dwa mniejsze w zależności jakie mamy keksówki.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, na ciasto zetrzeć masło, posypać cukrem i warstwą cynamonu. Ciasto zwinąć tak jak zwijanego makowca, roladę.
Tak przygotowane zwijańce przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i zwijańce pomalować jajkiem, włożyć blaszki do piekarnika.
Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 40-50 min.