Ciasto dyniowe, drożdżowe z jabłkami i kruszonką cynamonową

Ciasto dyniowe, drożdżowe z jabłkami i kruszonką cynamonowąDo ciasta drożdżowego można dodawać bardzo wiele dodatków, tym razem ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłka i pachnącej cynamonowej kruszonki. Ciasto w sam raz na drugie śniadanie.

Składniki

  • mleko – 1 szklanka
  • pure z dyni – 1 szklanka
  • masło – 50 g
  • mąka pszenna – 500-600 g +
  • cukier – 1/2 szklanki
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • jajka – 3 sztuki + 1
  • jabłka – 5-6 sztuk
  • oliwa z oliwek

    Kruszonka

  • cynamon – do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • mąka pszenna – 60 g
  • roztopione masło – 30 g
  • proszek do pieczenia – szczypta

Sposób przygotowania

Dynie obrać, pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku, aż dynia będzie mięciutka. Dynie przestudzić i zmiksować na pure.

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 1/2 szklanki  mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet  gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Masło roztopić i przestudzić.

Do rozczynu dodać 3 jajka, nasiona wanilii, sól, mąkę – tak ok. 500 g, dynie i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń (ok. 15 min.).

Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło  i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki. Im dłużej wyrabiane tym lepiej.

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

Kruszonka

Mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Masło roztopić i  wlać do mąki, wszystko dokładnie wymieszać. Powinny powstać grudki.

Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, delikatnie rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie ciasto pomalować jajkiem i ułożyć na nim plasterki jabłek i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, jabłka posypać zrobioną kruszonką i upiec.

Piec w temp. swojego piekarnika  na złoty kolor ok. 40-50 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *