Bułeczki z delikatny serkiem z brzoskwiniami, palce lizać. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe na słodko.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
Ciasto
- drożdże – 60 g
- mąka pszenna – 500-600 g
- mleko – 1 szklanka
- cukier kryształ – 6 łyżek
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 50-60 g
- sól – 1/2 łyżeczki
- jajka – 3 sztuki
Nadzienie
- ricotta – 250 g
- brzoskwinie – 5 sztuk
- cukier puder – do smaku
- mąka pszenna – 2 łyżki
Kruszonka
- mąka pszenna – 30 g
- roztopione masło – 15 g
- cukier kryształ – 3 łyżki
Dodatkowo
- jajko do malowania
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 100 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Kiedy rozczyn rośnie brzoskwinie obrać z łupki, pokroić w kostkę i ułożyć na ręczniku papierowym aby delikatnie się osuszyły.
Do rozczynu dodać jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 400 g i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę i podzielić na mniejsze części, każda część rozwałkować na ok. 1,5- 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać bułeczki.
Serek wymieszać z cukrem pudrem (cukru dodać do swojego smaku), brzoskwinie oprószyć mąka pszenną i dodać do serka, wymieszać.
Na środku wykrojonej bułeczki zrobić wgłębienie (użyłam do tego drewnianej pisanki) na wgłębieniu ułożyć farsz w zależności od wielkości bułeczek. Gotowe bułki z farszem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 min aby wyrosły.
Kruszonka
Masło roztopić, mąkę przełożyć do miski, dodać cukier kryształ i całość zalać gorącym roztopionym masłem, dokładnie połączyć składniki do pojawienia się grudek.
Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.
Tajniki aby ciasto drożdżowe było pyszne to długie wyrabianie i długi czas rośnięcia ciasta.