Drożdżówki z ricottą i brzoskwiniami

Drożdżówki z ricottą

Bułeczki z delikatny serkiem z brzoskwiniami, palce lizać. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe na słodko.

    Czas przygotowania – 120 min.  

Składniki

    Ciasto

  • drożdże – 60 g
  • mąka pszenna – 500-600 g
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 6 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 50-60 g
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • jajka – 3 sztuki

    Nadzienie

  • ricotta – 250 g
  • brzoskwinie – 5 sztuk
  • cukier puder – do smaku
  • mąka pszenna – 2 łyżki

    Kruszonka

  • mąka pszenna – 30 g
  • roztopione masło – 15 g
  • cukier kryształ – 3 łyżki

    Dodatkowo

  •  jajko do malowania

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 100 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet  gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Masło roztopić i przestudzić.

Kiedy rozczyn rośnie brzoskwinie obrać z łupki, pokroić w kostkę i ułożyć na ręczniku papierowym aby delikatnie się osuszyły.

Do rozczynu dodać  jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 400 g  i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.

Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło  i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę i podzielić na mniejsze części, każda część rozwałkować na ok. 1,5- 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać bułeczki.

Serek wymieszać z cukrem pudrem (cukru dodać do swojego smaku), brzoskwinie oprószyć mąka pszenną  i dodać do serka, wymieszać.

Na środku wykrojonej bułeczki zrobić wgłębienie (użyłam do tego drewnianej pisanki) na wgłębieniu ułożyć farsz w zależności od wielkości bułeczek. Gotowe bułki z farszem ułożyć na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 min aby wyrosły.

Kruszonka

Masło roztopić, mąkę przełożyć do miski, dodać cukier kryształ i całość zalać gorącym roztopionym masłem, dokładnie połączyć składniki do pojawienia się grudek.

Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.

Tajniki aby ciasto drożdżowe było pyszne to długie wyrabianie i długi czas rośnięcia ciasta.

Drożdżówki z ricottą i brzoskwiniami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *