Jagodzianki

Jagodzianki bułeczki z jagodzmi

Sezon jagodowy nie może obejść się bez drożdżowych bułeczek ze świeżymi jagodami. Dodam tylko, że jagody były własnoręcznie zbierane ponieważ będąc na grzybach w lesie nie znalazłam ani jednego więc żeby nie marnować czasu schyliłam się z koszykiem po borówki, bo było ich bardzo dużo i tak uzbierałam na jagodzianki.

Czas przygotowania – 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • drożdże świeże – 60 g
  • mąka pszenna – 1-1,20 kg
  • mleko – 1,5 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier kryształ – 16 łyżek
  • masło – 110 g
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • jajka – 4 sztuki + 1 sztuka
  • sól – 1 łyżeczka

Nadzienie

  • jagody – 500 g
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier – 3 łyżki

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Masło roztopić i przestudzić.

Jagody dokładnie wypłukać, przebrać by nie było listków, gałązek i dokładnie osuszyć.

Do rozczynu dodać 4 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 800 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.

Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło oraz olej i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę i podzielić na mniejsze części, każda część rozwałkować na ok. 1,5- 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać bułeczki.

Do osuszonych dokładnie jagód dodać mąkę pszenna i cukier, wymieszać i układać na środku bułeczki, następnie formować z ciasta bułeczkę z nadzieniem.

Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczka aby wyrosły.

Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każda bułkę pomalować jajkiem, włożyć blaszki do piekarnika.

Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy bułeczki.

Z tej porcji wyszło ok. 50 bułeczek.

Jagodzianki bułeczki z borówkami jagodowe bułeczki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *