Sezon jagodowy nie może obejść się bez drożdżowych bułeczek ze świeżymi jagodami. Dodam tylko, że jagody były własnoręcznie zbierane ponieważ będąc na grzybach w lesie nie znalazłam ani jednego więc żeby nie marnować czasu schyliłam się z koszykiem po borówki, bo było ich bardzo dużo i tak uzbierałam na jagodzianki.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- drożdże świeże – 60 g
- mąka pszenna – 1-1,20 kg
- mleko – 1,5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cukier kryształ – 16 łyżek
- masło – 110 g
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- jajka – 4 sztuki + 1 sztuka
- sól – 1 łyżeczka
Nadzienie
- jagody – 500 g
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier – 3 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Jagody dokładnie wypłukać, przebrać by nie było listków, gałązek i dokładnie osuszyć.
Do rozczynu dodać 4 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 800 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło oraz olej i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę i podzielić na mniejsze części, każda część rozwałkować na ok. 1,5- 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać bułeczki.
Do osuszonych dokładnie jagód dodać mąkę pszenna i cukier, wymieszać i układać na środku bułeczki, następnie formować z ciasta bułeczkę z nadzieniem.
Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczka aby wyrosły.
Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każda bułkę pomalować jajkiem, włożyć blaszki do piekarnika.
Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy bułeczki.
Z tej porcji wyszło ok. 50 bułeczek.