Rogaliki drożdżowe z lodówki

Rogaliki z lodówki czyli połączenie ciasta drożdżowego z zimną temperaturą do wyrośnięcia sprawia iż rogaliki są delikatne i kruche. Do rogalików tych można dobrać rożne nadzienie np. krem czekoladowy, marmoladkę, powidełko, budyń, jabłka i inne.

rogaliki

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • drożdże świeże – 50 g
  • śmietana – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 4 łyżki
  • margaryna – 125 dag
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 2 sztuki

Nadzienie

  • marmolada twarda
  • powidło śliwkowe
  • nutella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie na stolnice wysypać mąkę, pokroić margarynę, dodać drożdże z cukrem, śmietanę, jajka.

Wszystko drobno posiekać i zarobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do lodówki ( ciasto włożyć do miski, ponieważ ono urośnie i zwiększy swą objętość) na około 1 godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na części i rozwałkować na koło, podzielić radełkiem na części (ósemki). Jeżeli ciasto będzie się kleić do stolnicy, wówczas należy podsypać troszkę mąki.

Na szerszym brzegu położyć nadzienie i zwijać. Ułożyć na blaszce i pozostawić aby troszku urosły, następnie wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.

Można również przed pieczeniem posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

rogaliki1 rogaliki3 rogaliki4 rogaliki5 rogaliki6 rogaliki7rogaliki4

[puregallery]

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *