Rogaliki z lodówki czyli połączenie ciasta drożdżowego z zimną temperaturą do wyrośnięcia sprawia iż rogaliki są delikatne i kruche. Do rogalików tych można dobrać rożne nadzienie np. krem czekoladowy, marmoladkę, powidełko, budyń, jabłka i inne.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 3 szklanki
- drożdże świeże – 50 g
- śmietana – 1 szklanka
- cukier kryształ – 4 łyżki
- margaryna – 125 dag
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 2 sztuki
Nadzienie
- marmolada twarda
- powidło śliwkowe
- nutella
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie na stolnice wysypać mąkę, pokroić margarynę, dodać drożdże z cukrem, śmietanę, jajka.
Wszystko drobno posiekać i zarobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do lodówki ( ciasto włożyć do miski, ponieważ ono urośnie i zwiększy swą objętość) na około 1 godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na części i rozwałkować na koło, podzielić radełkiem na części (ósemki). Jeżeli ciasto będzie się kleić do stolnicy, wówczas należy podsypać troszkę mąki.
Na szerszym brzegu położyć nadzienie i zwijać. Ułożyć na blaszce i pozostawić aby troszku urosły, następnie wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.
Można również przed pieczeniem posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
[puregallery]