Doskonały pomysł na stworzenie zdrowego domowego jogurtu naturalnego. W połączeniu ze świeżymi lub mrożonymi owocami kładzie na kolana wszystkie sklepowe jogurty.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- mleko – 2 litry
- jogurt naturalny – 2 duże
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko przegotować i odstawić do przestygnięcia. Trzeba pilnować aby nie wystygło za bardzo.
Mleko przelałam do plastikowej miski i do letniego mleka dodałam dwa jogurty naturalne, pomieszałam plastikową łyżką i odstawiłam w ciepłe miejsce na noc.
Miskę można okryć kocykiem lub ściereczką, aby jogurt miał cieplutko.
Rano jeżeli sprawdzimy w misce powstał jogurt naturalny do którego można dodać dowolne ulubione owoce, świeże lub mrożone dla uzyskania jogurtu owocowego.
Jeżeli chcemy kontynuować produkcje jogurtu należy do osobnego pojemniczka, miski odłożyć około 100 g jogurtu dolać do tego letniego mleka ok. 100 ml wówczas otrzymamy kolejna porcje jogurtu.