Gorąco polecam ten przepis na marynatę, szczególnie do schabu. Marynowane mięso jest bardzo aromatyczne. kruche i mięciutkie. Nie wymaga długiego pieczenia. Przepis sprawdzony i pewny, u mnie bardzo często gości mięso z tą marynatą.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- sok z cytryny – 1/2 cytryny
- czosnek – 4-6 ząbków
- vegeta – 1 łyżka
- olej – 3-4 łyżki
- owoce jałowca – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1/2 łyżki
Sposób przygotowania
Marynata na ok. 1-1,5 kg mięsa.
Do miski dodać wszystkie składniki (czosnku dodać wedle smaku) i wszystko dokładnie połączyć, następnie mięso natrzeć marynatą, odstawić na całą noc do lodówki (tak jest najlepiej, jednak musi postać mięso kilka godzin).
Gotowe mięso przełożyć wraz z marynatą do rękawa do pieczenia, woreczka lub zawinąć w folie aluminiową.
Mięso piec do momentu, aż będzie miękkie.