Marynata do mięs z cytryną i czosnkiem

Marynata cytrynowo-czosnkowaGorąco polecam ten przepis na marynatę, szczególnie do schabu. Marynowane mięso jest bardzo aromatyczne. kruche i mięciutkie. Nie wymaga długiego pieczenia. Przepis sprawdzony i pewny, u mnie bardzo często gości mięso z tą marynatą.

    Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • sok z cytryny – 1/2 cytryny
  • czosnek – 4-6 ząbków
  • vegeta – 1 łyżka
  • olej – 3-4 łyżki
  • owoce jałowca – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1/2 łyżki

Sposób przygotowania

Marynata na  ok. 1-1,5 kg mięsa.

Do miski dodać wszystkie składniki (czosnku dodać wedle smaku) i wszystko dokładnie połączyć, następnie mięso natrzeć marynatą, odstawić na całą noc do lodówki (tak jest najlepiej, jednak musi postać mięso kilka godzin).

Gotowe mięso przełożyć wraz z marynatą do rękawa do pieczenia, woreczka lub zawinąć w folie aluminiową.

Mięso piec do momentu, aż będzie miękkie.

Marynata do mięs cytrynowo-czosnkowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jak zrobić i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *