Maliny są owocami bogatymi w cukry, olejki eteryczne, pektyny, witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice. malina wykazuje właściwości wzmacniające organizm, doskonała jako środek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy.
Małymi krokami nadchodzi jesień, owoce zaczynają się kończyć, już nie długo będzie trzeba wykorzystywać mrożone zapasy. Zebrane maliny z działki postanowiłam wykorzystać do koktajlu. Po połączeniu składników wyszedł, pyszny, aromatyczny koktajl. W sam raz na jesienne dni.
Czas przygotowania – 10 min.
SKŁADNIKI
- maliny świeże lub mrożone – 3 szklanki
- kwaśne mleko, kefir, jogurt naturalny – 2 szklanki
- cukier kryształ, cukier brązowy do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Maliny przebrać, aby nie było w nich zanieczyszczeń, listków, ogonków.
Przełożyć maliny do blendera, dodać cukier ( w zależności jak słodkie są maliny, ja dodaje mniej więcej 4-5 łyżek cukru) i zmiksować na mus.
Następnie przetrzeć mus przez sitko, tak aby pozbyć się pestek (nie jest to konieczne, ja usuwam bo dzieci nie lubią z pestkami).
Do przetartego musu, dodać mleko i jeszcze raz wszystko zmiksować.
Najlepiej smakuje schłodzony.