Połączenie kilku owoców w koktajlu tworzy doskonałą bombą witaminową. Jabłko to źródło witaminy C, A, K, E, witamin z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza. Banan bogaty jest w potas, witaminę C, A, E, D, K, witamin z grupy B, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen. Kiwi stanowi źródło witaminy C, A, K, żelaza, kwasu foliowego.
Koktajl owocowy to połączenie kilku owoców ze sobą z dodatkiem jogurtu naturalnego. Koktajl owocowy można przyrządzić w kilka chwil. Jest sycący, orzeźwiający. Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie, podwieczorek. Jogurt naturalny można zastąpić maślanką, kefirem.
Czas przygotowania – 10 min.
SKŁADNIKI
- jabłko – 1 sztuka
- banany – 2 sztuki
- kiwi – 3 sztuki
- jogurt naturalny – 330 ml
- brązowy cukier – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłko, banana i kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałeczki i umieścić w blenderze. Dodać jogurt naturalny i cukier.
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Przed podaniem należy go schłodzić.
W upalne dni można dodać kawałki lodu.