Jabłka to najsmaczniejszy i najpopularniejsze owoce na świecie, dostępne przez cały rok. Stanowią doskonałe źródło witaminy C, antyoksydantów, wielu witamin i minerałów jak i cennego błonnika.
Kompot z jabłek to zdrowy, smaczny napój, który można przyrządzić przez cały rok. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Doskonale smakuje i odświeża. Doskonały napój chłodzący na upalne dni.
Czas przygotowania – 15-30 min.
SKŁADNIKI
jabłka – 1-1,5 kg
woda – 3-4 litry
listki mięty, gałązki – kilka listków
cukier – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Można obrać jabłka ale nie jest to konieczne. kompot lepiej smakuje.
Następnie jabłka dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić do wody. Dodać 2-3 gałązki świeżej mięty lub same listki ( w zimie dodaje kilka listków mięty suszonej).
Całość zagotować i gotować 10-15 min.
Można również jabłka wrzucić do gotującej się wcześniej wody i również gotować 10-15 min.
Warto pamiętać jeżeli chcemy otrzymać bardzo wyrazisty smak kompotu, wówczas można dołożyć więcej jabłek.
Kompot gotować w większym garnku ponieważ jabłka podnoszą się w czasie gotowania i mogą wykipieć.