Kompot z jabłek i rabarbaru

kompotzjablekirabarbaru

Kompot z jabłek i malin doskonały w porze letniej kiedy to rozpoczyna się sezon na jabłka i świeży rabarbar. Doskonałe do kompotu są jabłka papierówki, maja najintensywniejszy smak.

SKŁADNIKI

  • jabłka – 1 kg
  • rabarbar – 0,5 kg
  • woda – ok 3 litry
  • cukier kryształ lub brązowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierać jabłka ze skórki. Kompot lepiej smakuje gdy jabłka mają skórkę.

Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.

Owoce należy dokładnie umyć.

Czyste owoce wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok 15 minut na małym ogniu aż owoce puszczą sok.

Dosłodzić do smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *