Kompot z mirabelek

Śliwa mirabelka jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych m.in.: sód, potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk i jod. Stanowią bogate źródło beta karotenu, witaminy C, K, polifenoli oraz witamin  z grupy B (B1, B2, B6). Mirabelki zawierają także niacynę, kwas foliowy oraz witaminę A.

kompotzmirabelek

Śliwa domowa mirabelka to doskonały owoc, znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni do przygotowania soków, napojów, dżemów, galaretek, deserów. Dobroczynnie wpływają na zdrowie ze względu na zawartość witamin i minerałów.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • śliwki mirabelki żółte – 1 kg
  • woda – 2-3 litry
  • cukier kryształ lub brązowy do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wodę zagotować.

Śliwki dokładnie wypłukać, wyciągnąć pestki i sprawdzić czy nie ma nieproszonych gości w środku – małych robaczków.

Gotowe śliwki mirabelki wrzucić do gotującej się wody, gotować 10-15 min, do momentu aż śliwki puszczą sok.

Jeżeli kompot będzie zbyt kwaśny wówczas należy dolać wody, rozcieńczyć go.

kompotzmirabelek2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *