Śliwa mirabelka jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych m.in.: sód, potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk i jod. Stanowią bogate źródło beta karotenu, witaminy C, K, polifenoli oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Mirabelki zawierają także niacynę, kwas foliowy oraz witaminę A.
Śliwa domowa mirabelka to doskonały owoc, znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni do przygotowania soków, napojów, dżemów, galaretek, deserów. Dobroczynnie wpływają na zdrowie ze względu na zawartość witamin i minerałów.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- śliwki mirabelki żółte – 1 kg
- woda – 2-3 litry
- cukier kryształ lub brązowy do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodę zagotować.
Śliwki dokładnie wypłukać, wyciągnąć pestki i sprawdzić czy nie ma nieproszonych gości w środku – małych robaczków.
Gotowe śliwki mirabelki wrzucić do gotującej się wody, gotować 10-15 min, do momentu aż śliwki puszczą sok.
Jeżeli kompot będzie zbyt kwaśny wówczas należy dolać wody, rozcieńczyć go.