Kompot z truskawek

Truskawki bogate są w antocyjany, witaminę C, fosfor, żelazo, flawonoidy. W dojrzałych owocach występuje bromelina.

kompotztruskawek

Sezon na truskawki w pełni, zaczyna doskwierać upał dlatego doskonale na ugaszenie pragnienia zrobi kompot ze świeżych, pachnących truskawek zebranych na działce.

W bardzo szybki sposób można otrzymać doskonały i zdrowy napój a jakże smaczny.

SKŁADNIKI

  • truskawki
  • cukier
  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Około 1-1,5 kg truskawek obrać z szypułek, dokładnie wypłukać, umieścić na durszlaku.

3-4 litry wody zagotować, następnie dołożyć truskawki i zagotować aby dokładnie puściły sok. Pogotować 5-10 min.

Kompot gotowy jest bardzo szybko, przed podaniem schłodzić, dosłodzić do smaku.

Drugi szybki sposób na otrzymanie zdrowego napoju to bezpośrednio do wody dołożyć truskawki i wszystko razem zagotować.

Proporcję na taki kompot można stworzyć samemu, w zależności ile mamy owoców. Jednak im więcej truskawek tym bogatszy smak.

Do takiego kompotu również można dołożyć listki świeżej mięty, laskę wanilii.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *