Sezon truskawkowy w pełni, trzeba wykorzystać pyszne owoce na wszelkie możliwe sposoby. Tym razem obiad z truskawkami na słodko. Knedle z truskawkami, chociaż do ich przygotowania można użyć innych, ulubionych owoców (borówek, śliwek, brzoskwiń).
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- ziemniaki ugotowane – 1,20 kg
- ser biały – 100 g
- mąka pszenna – 500 g + podsypanie
- truskawki
- sól – do smaku
Dodatkowo
- śmietana kwaśna
- cukier
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, przestudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę.
Ser biały zmielić wraz z ziemniakami. Gotowe ziemniaki z serem przełożyć na stolnicę lub w misce zagniatać ciasto z dodatkiem mąki pszennej i soli (uważać z solą bo ziemniaki były solone w gotowaniu, jajka nie dodaje bo knedle są twarde).
Truskawki dokładnie wypłukać, obrać szypułki i osuszyć owoce na ręczniku czy ściereczce.
Z ciasta uformować węża i pokroić na mniejsze części. W dłoni rozciągnąć ciasto na kształt placuszka, zawinąć w ciasto truskawkę, dokładnie posklejać i w dłoniach uformować kulkę.
Knedle gotować we wrzącej, osolonej wodzie, jak wypłyną na wierzch to ok. 2 minutki. Knedle wyciągać łyżką cedzakową, delikatnie opłukać zimna wodą i osuszyć na durszlaku.
W rondelku roztopić niewielka ilość masła i obtoczy w nim knedle aby się nie posklejały.
Podawać z kwaśna śmietaną i cukrem.