Naleśniki czekoladowe

Nadzienie do naleśników może być bardzo różne, w zależności jak kto lubi. Ja często robię naleśniki z serem i brzoskwiniami, z jabłkami ponieważ u mnie w domu domownicy za takimi przepadają.nalesniki z czekoladą

Kto z nas pamięta smak dzieciństwa, słodkie naleśniki z dżemem, serem, które smażyła babcia dla swoich wnusiów. Naleśniki z tego przepisu są kruche, mięciutkie, delikatne i chrupiące. Bardzo szybkie do wykonania. Jedyne co to czas aby ciasto odpoczęło, ale lepiej poczekać bo naleśniki są wtedy lepsze.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • mleko – 1 szklanka
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • maka pszenna – 2 szklanki
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • sól – szczypta
  • jajka – 2 sztuki
  • kakao – 2 łyżki
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy i kakao. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera. Jeżeli chcemy bardzo ciemne ciasto naleśnikowe wówczas należy dodać więcej kakao.

Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.

Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.

Z tej porcji mi wychodzi 10 dużych cienkich naleśników.

Przepis na nadzienie z serem i brzoskwiniami znajdziecie przy naleśnikach z serem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *