Nadzienie do naleśników może być bardzo różne, w zależności jak kto lubi. Ja często robię naleśniki z serem i brzoskwiniami, z jabłkami ponieważ u mnie w domu domownicy za takimi przepadają.
Kto z nas pamięta smak dzieciństwa, słodkie naleśniki z dżemem, serem, które smażyła babcia dla swoich wnusiów. Naleśniki z tego przepisu są kruche, mięciutkie, delikatne i chrupiące. Bardzo szybkie do wykonania. Jedyne co to czas aby ciasto odpoczęło, ale lepiej poczekać bo naleśniki są wtedy lepsze.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- maka pszenna – 2 szklanki
- cukier kryształ – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – szczypta
- jajka – 2 sztuki
- kakao – 2 łyżki
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy i kakao. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera. Jeżeli chcemy bardzo ciemne ciasto naleśnikowe wówczas należy dodać więcej kakao.
Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Z tej porcji mi wychodzi 10 dużych cienkich naleśników.
Przepis na nadzienie z serem i brzoskwiniami znajdziecie przy naleśnikach z serem.