Naleśniki z jabłkami

nalesnikizjablkami2

Naleśniki z jabłkami ostatnio u mnie w domu cieszą się ogromną popularnością, ponieważ mój synek (3 latka) bardzo je polubił. Jak pytam go co zrobić na obiad to mówi naleśniki z jabłkami.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

Ciasto naleśnikowe

  • mleko – 1 szklanka
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • sól – szczypta
  • maka pszenna – 2 szklanki
  • jajka całe – 2 sztuki
  • olej do smażenia

Nadzienie z jabłek

  • jabłka – 6-10 sztuk
  • woda – 1/2 szklanki
  • cukier do smaku
  • cynamon – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Naleśniki

Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera.

Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.

Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.

Nadzienie

Do nadzienia można wykorzystać dowolne gatunki jabłek, jabłka miękkie szybko się rozsmażą i będą mieć delikatną konsystencję, jabłka twarde trzeba będzie smażyć dłużej i całkowicie się mogą nierozsmażyć.

Jabłka obrać z łupki, wykroić gniazda nasienne, wypłukać je pod bieżącą wodą.

Następnie jabłka pokroić w cienkie plasterki, drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Sposób dowolny wedle gustu. Ja kroje w plasterki.

Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, smażyć na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozpadną.

Pod koniec smażenia dodać cukier, wcześniej dodając cukier jabłka mogą się przypalić.

Jeżeli jabłka będą zbyt wodniste można dodać ok. 2 łyżki kaszy manny, pamiętać należy że jeżeli ją dodamy wówczas trzeba staranie mieszać jabłka z kaszą aby nie zrobiły się grudki.

Ciepłymi jabłkami przekładać naleśniki.

nalesnikizjablkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *