Naleśniki z jabłkami ostatnio u mnie w domu cieszą się ogromną popularnością, ponieważ mój synek (3 latka) bardzo je polubił. Jak pytam go co zrobić na obiad to mówi naleśniki z jabłkami.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- cukier kryształ – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – szczypta
- maka pszenna – 2 szklanki
- jajka całe – 2 sztuki
- olej do smażenia
Nadzienie z jabłek
- jabłka – 6-10 sztuk
- woda – 1/2 szklanki
- cukier do smaku
- cynamon – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naleśniki
Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera.
Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Nadzienie
Do nadzienia można wykorzystać dowolne gatunki jabłek, jabłka miękkie szybko się rozsmażą i będą mieć delikatną konsystencję, jabłka twarde trzeba będzie smażyć dłużej i całkowicie się mogą nierozsmażyć.
Jabłka obrać z łupki, wykroić gniazda nasienne, wypłukać je pod bieżącą wodą.
Następnie jabłka pokroić w cienkie plasterki, drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Sposób dowolny wedle gustu. Ja kroje w plasterki.
Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, smażyć na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozpadną.
Pod koniec smażenia dodać cukier, wcześniej dodając cukier jabłka mogą się przypalić.
Jeżeli jabłka będą zbyt wodniste można dodać ok. 2 łyżki kaszy manny, pamiętać należy że jeżeli ją dodamy wówczas trzeba staranie mieszać jabłka z kaszą aby nie zrobiły się grudki.
Ciepłymi jabłkami przekładać naleśniki.