Oponki to kompozycja składników tj: mąki, sera białego, jajek, drożdży sprawią, iż przypomnimy sobie smaki z dzieciństwa. Są to mięciutkie ciasteczka z dziurką pieczone na tłuszczu.
Oponki z serem to doskonały przysmak z dzieciństwa. W smaku podobne do pączków, nie czuć smaku sera. Oponki te są doskonałe do spożycia w dniu wypieku, na drugi dzień już tak nie smakują. Można je wówczas podgrzać w mikrofali, ale w smaku nie będą jak świeże. Robi się je bardzo szybko.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- mąka – 1/2 kg
- ser biały – 1/2 kg
- jajka – 4 sztuki
- margaryna – 15 dag
- spirytus – 2 łyżki
- sól – 1/4 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- drożdże świeże – 5 dag
- śmietana – 2 łyżki
- cukier kryształ – 3 łyżki
- olej do smażenia
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miseczki lub kubka wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać śmietanę i drożdże, wszystko razem połączyć i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
Na stolnicę przesiać mąkę, przepuścić przez praskę ser biały, dodać 4 jajka, margarynę, sól, spirytus i rozczyn z drożdży. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić na jednolite ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, wykrawać od szklanki lub literatki kółka, w środku z małą dziurką. Ciastka układać na desce, odczekać około 15 minut aż troszkę urosną.
Wrzucać oponki delikatnie na rozgrzany olej ( bardzo wygodnie smażyć w frytkownicy, oczywiście na zmienionym oleju, nie może być to olej z frytek tylko świeży) i pieczemy na złoty kolor.
Wykładamy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wsiąkną tłuszcz. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.