Racuchy z jabłkami to przepis z dzieciństwa, pamiętam jak robiła je babcia, mama a teraz ja robię je swoim dzieciom. Racuchy to bardzo szybki sposób na słodki obiad dla całej rodziny. Ja dodaje jeszcze brzoskwinie do racuchów ponieważ moje dzieci uwielbiają w pierwszej kolejności wyjadać owocki z placuszków.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- mleko – 1,5 szklanki
- drożdże świeże – 5 dag
- cukier kryształ – 4 łyżki
- mąka pszenna – 0,5 kg
- jajka całe – 2 sztuki
- jabłka – 2 sztuki
- brzoskwinie w puszce – 4 połówki
- szczypta soli
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do wysokiego naczynia wlać mleko, pokruszyć drożdże i dodać pozostałe składniki: cukier, sól, mąkę, wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i brzoskwinie.
Naczynie z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. aż wyrośnie.
Następnie ciasto nabierać łyżką i kłaść cienkie kupki na patelni, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Rozłożyć na półmisku i oprószyć cukrem pudrem.