Walentynkowe naleśniki

walentynkowe nalesniki z bitą śmietaną

Na Świętego Walentego czerwone- kisielowe naleśniki serca z dowolnym, ulubionym nadzieniem.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cukier kryształ – 3 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • kisiel wiśniowy – 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz kisiel. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera.

Z tego przepisu wychodzą naleśniki różowe, dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać niewielką ilość barwnika spożywczego.

Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.

Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.

Naleśniki równo złożyć i na obrzeżach wyciąć nożyczkami kształt serca, następnie przełożyć naleśniki ulubionym nadzieniem.

Ja naleśniki przełożyłam smażonymi jabłkami.

walentynkowe nalesniki serduszkowalentynkowe nalesniki pyszne

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *