Na Świętego Walentego czerwone- kisielowe naleśniki serca z dowolnym, ulubionym nadzieniem.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
- woda gazowana – 1 szklanka
- mleko – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- cukier kryształ – 3 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- kisiel wiśniowy – 2 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz kisiel. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera.
Z tego przepisu wychodzą naleśniki różowe, dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać niewielką ilość barwnika spożywczego.
Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Naleśniki równo złożyć i na obrzeżach wyciąć nożyczkami kształt serca, następnie przełożyć naleśniki ulubionym nadzieniem.
Ja naleśniki przełożyłam smażonymi jabłkami.