Moje ulubione danie z dzieciństwa, pamiętam jak robiła mi go babcia, potem zawijała w pierzyny by był ciepły jak wrócę ze szkoły.
Czas przygotowania – 45 min.
SKŁADNIKI
Ryż
- mleko – 1 litr
- ryż biały – 6 łyżek
- cukier – do smaku
- masło – 2 łyżki
- sól – szczypta
Jabłka
- jabłka – 1 kg
- cukier – do smaku
- cynamon – do smaku
- woda – 1/4 szklanki
Sposób przygotowania
Mleko zagotować, ryż nasypać do szklanki i wypłukać go w zimnej wodzie, następnie wsypać ryż do mleka, dokładnie pomieszać i gotować na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, tak aby się nie przypalił. Ryż będzie gotowy jeżeli wchłonie mleko i będzie miękki, na koniec dodać masło i cukier.
Jabłka (szara reneta) obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do rondla podlać wodą i dusić aż całkowicie się rozpadną, pod koniec dodać cynamon, cukier. Jabłka smażyć na małym ogniu ponieważ lubią się przypalać.
Jeżeli jabłka są gotowe i ryż wówczas ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego tak mniej więcej 1/2 następnie na ryżu ułożyć jabłka, całość oprószyć cynamonem i przykryć pozostałym ryżem.
Całość zapiec w piekarniku przez kilka minut.
Najlepiej smakuje na gorąco.