Zapiekany ryż z jabłkami

zapiekany ryż z jabłkami

Moje ulubione danie z dzieciństwa, pamiętam jak robiła mi go babcia, potem zawijała w pierzyny by był ciepły jak wrócę ze szkoły.

Czas przygotowania – 45 min.

SKŁADNIKI

Ryż

  • mleko – 1 litr
  • ryż biały – 6 łyżek
  • cukier – do smaku
  • masło – 2 łyżki
  • sól – szczypta

Jabłka

  • jabłka – 1 kg
  • cukier – do smaku
  • cynamon – do smaku
  • woda – 1/4 szklanki

Sposób przygotowania

Mleko zagotować, ryż nasypać do szklanki i wypłukać go w zimnej wodzie, następnie wsypać ryż do mleka, dokładnie pomieszać i gotować na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, tak aby się nie przypalił. Ryż będzie gotowy jeżeli wchłonie mleko i będzie miękki, na koniec dodać masło i cukier.

Jabłka (szara reneta) obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do rondla podlać wodą i dusić aż całkowicie się rozpadną, pod koniec dodać cynamon, cukier. Jabłka smażyć na małym ogniu ponieważ lubią się przypalać.

Jeżeli jabłka są gotowe i ryż wówczas ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego tak mniej więcej 1/2 następnie na ryżu ułożyć jabłka, całość oprószyć cynamonem i przykryć pozostałym ryżem.

Całość zapiec w piekarniku przez kilka minut.

Najlepiej smakuje na gorąco.

zapiekane jablka z ryżem w półmisku

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *