Jałowcówka

jalowcowkaJałowcówkę można zrobić ze świeżych przemrożonych owoców jałowca lub suszonych owoców dostępnych jako przyprawa w sklepie. Ja robiłam z jałowca sklepowego.

W smaku smakuje jak dżin. Podawać, najlepiej schłodzony z lodem i cytryną. Doskonała do drinków.

    Czas przygotowania – 10 min.

SKŁADNIKI

  • ziarno jałowca (suszone) – 20-30 ziaren
  • wódka lub spirytus – 1/2 litra
  • cukier – 3-4 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce jałowca (suszone) można zgnieść lub w całości przełożyć do słoja, zalać  wódką lub spirytusem a nawet pół na pół. Dodać cukier i wymieszać.

Słój odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce, tak aby cukier się rozpuścił.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Nalewki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *