Nalewka z kwiatów czarnego bzu, o dużych właściwościach zdrowotnych.
Kwiaty czarnego bzu bogate są w szereg substancji czynnych : flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, steroli, triterpenów. Kwiaty czarnego bzu od dawna są szeroko stosowane w medycynie, posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowo, wspomagają działanie ścian naczyń włosowatych poprzez ich uszczelnianie, działają moczopędnie, doskonałe przy kaszlu i przeziębieniu.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- kwiaty czarnego bzu – 30-40 sztuk
- cukier kryształ – 700 g
- woda – 1 litr
- cytryny – 2 sztuki
- wanilia – 1-2 laski
- miód – 2 łyżki
- wódka, spirytus – 1 litr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kwiaty zebrać najlepiej w porze południowej, z daleka od drogi, kiedy są dobrze rozwinięte.
Rozłożyć na białym prześcieradle, materiale tak aby wszystkie robaczki wyszły.
Kwiatów nie płukać, bo najcenniejszy jest ten pyłek, który się sypie.
Z wody i cukru ugotować syrop, delikatnie go wystudzić. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki.
Kwiaty (same kwiaty, bez zielonych gałązek- zielone gałązki nadają goryczki) przełożyć do słoja lub garnka warstwami wraz z plasterkami cytryny.
Następnie kwiaty zalać przestudzonym syropem, dodać wanilię (pestki i pozostałe części) słój przykryć spodkiem lub zakręcić nie szczelnie. Odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając.
Po kilku dniach zlać sok ze słoja przez drobne sitko lub gazę, dodać spirytus lub wódkę (w zależności od mocy, jak kto preferuje) i odstawić na minimum 4 tygodnie.