Sezon malinowy w pełni, malinki obrodziły. Pora na napoje procentowe- nalewki własnej domowej roboty. Zrobiłam dwa rodzaje, w sumie trzy rodzaje w tym sezonie. Mocne, łagodniejsze na pewno będą pomocne na zimowe długie wieczory.
SKŁADNIKI
Nalewka I
- maliny świeże – 1 kg
- cukier kryształ – 1 kg
- spirytus 80% – 1 litr
Nalewka II
- maliny świeże – 1 kg
- cukier kryształ – 1 kg
- wódka – 1/2 litra
- spirytus – 1/2 litra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ilość cukru w nalewce zależy od smaków, gustów i samych malin.
Do większego słoja wsypać partiami cukier i maliny. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni, tak aby owoce puściły sok.
Następnie zalać alkoholem i odstawić słój na mnij więcej dwa tygodnie w ciemne miejsce (owoce nie powinny dłużej leżakować w alkoholu ponieważ mogą zgorzknieć.
Po dwóch tygodniach wyciskamy delikatnie z malin sok i alkohol, przefiltrowujemy nalewkę (co najmniej 2 razy) i rozlewamy do butelek.
Odstawiamy nalewkę na 2 miesiące w zaciemnione miejsce, aby nalewka nabrała mocy i intensywności smaku.