Chrzan wielkanocny, pasta chrzanowa inaczej chrzan z jajkiem to tradycyjny przepis u mnie w domu na Wielkanoc. Doskonale pasuje do wędzonki, Śniadania Wielkanocnego ale i do wędlin, mięs.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- chrzan tarty w słoiku – 3 słoiczki (190 g)
- jajka całe – 12 sztuk
- śmietana 18 % – 150 ml
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- kwasek cytrynowy – szczypta
- cukier kryształ – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo. Nie należy ich przegotować ponieważ żółtka nie mogą być zielone.
Chrzan przełożyć do garnka (zostawić w słoiczku 2 łyżeczki, jeżeli nie będzie pikantny w efekcie końcowym wówczas należy dołożyć chrzanu niepłukanego), zalać wrzątkiem, dokładnie pomieszać i przecedzić przez drobne sitko, następnie zalać ponownie wodą i przepłukać jeszcze raz. Jeżeli chrzan będzie zbyt ostry wówczas czynność płukania powtórzyć jeszcze raz.
Jajka w całości zetrzeć na tarce na drobnych oczkach pomieszać z przepłukanym chrzanem, śmietaną, doprawić solą, cukrem kwaskiem cytrynowym. Wszystko razem wymieszać. Następnie użyć blendera aby powstała bardziej kremowa konsystencja.
Jeżeli będzie mało pikantny wówczas dodać łyżeczkę lub dwie chrzanu ze słoiczka niepłukanego.
Odstawić na godzinę aby wszystkie aromaty się pomieszały.