Domowe zapiekanki

domowe zapiekanki

Chrupiąca bułka z cieplutkim farszem pieczarkowym i rozciągającym serem do tego szczypiorek, sos i czegóż chcieć więcej – to domowe zapiekanki, łatwe i szybkie do przygotowania. Doskonałe na śniadanie, kolację czy inne okazje. Dodatkowo takie zapiekanki nie muszą być zawsze tradycyjne, można dowolnie połączyć składniki, dodając np. łososia wędzonego, tuńczyka, paprykę, kukurydzę, kurczaka.

SKŁADNIKI

  • pieczarki – 1/2 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • ser żółty – 300-400 g
  • szczypiorek – pęczek
  • pieprz, sól – do smaku
  • bułki, sztangle, bagietki – 5 sztuk
  • dowolna wędlina (kiełbasa zwyczajna, szynka konserwowa) – 200-300 g
  • olej roślinny/oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć na oleju roślinnym lub oliwie, dodać pieczarki od razu posolić aby puściły wodę. Dusić, aż pieczarki będą miękkie.

Dowolny rodzaj wędliny pokroić w kostkę i dodać do pieczarek pod koniec duszenia, pieczarki doprawić na koniec solą i pieprzem do smaku, dodać ulubione przyprawy: oregano, zioła prowansalskie do smaku.

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w cienkie plasterki.

Bułki przekroić na pół, na każdą połówkę bułki ułożyć po troszku sera żółtego (plasterki lub tarty na tarce), następnie nałożyć farsz (dobrze jak jest jeszcze ciepły) wedle uznania ile go będzie i całość posypać serem żółtym lub ułożyć plasterki. Gotowe zapiekanki ułożyć na blaszce, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu aż ser żółty się roztopi.

Po upieczeniu polać ulubionym sosem, ketchupem i posypać szczypiorkiem.

Najlepiej smakują na ciepło.

domowe zapiekanki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *