Fasolka szparagowa w boczku

Zamiast fasolki można również wykorzystać szparagi.

Fasolkaszparagowa

 

Doskonały sposób na urozmaicenie dania z fasolką szparagową. Fasolka nabiera posmaku podsmażonego boczku. Fasolka szparagowa z boczkiem to doskonały dodatek do obiadu, mięs, doskonała przekąska.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • fasolka szparagowa – 0,5 kg
  • boczek – 5 -6 plasterków
  • wykałaczki
  • sól
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. W trakcie gotowania sprawdzać czy jest miękka, najlepiej i najpewniej jest skosztować czy już jest gotowa lub nakłuć widelcem i sprawdzać stopień miękkości.

Jeżeli fasolka jest gotowa wówczas przełożyć ją na durszlak, aby obciekła z wody.

Następnie kilka sztuk fasolki 8-10 w zależności jak długie są plastry boczku, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.

Podsmażyć całość na patelni aż boczek się zrumieni.

Fasolkaszparagowa2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *