Zamiast fasolki można również wykorzystać szparagi.
Doskonały sposób na urozmaicenie dania z fasolką szparagową. Fasolka nabiera posmaku podsmażonego boczku. Fasolka szparagowa z boczkiem to doskonały dodatek do obiadu, mięs, doskonała przekąska.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- fasolka szparagowa – 0,5 kg
- boczek – 5 -6 plasterków
- wykałaczki
- sól
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. W trakcie gotowania sprawdzać czy jest miękka, najlepiej i najpewniej jest skosztować czy już jest gotowa lub nakłuć widelcem i sprawdzać stopień miękkości.
Jeżeli fasolka jest gotowa wówczas przełożyć ją na durszlak, aby obciekła z wody.
Następnie kilka sztuk fasolki 8-10 w zależności jak długie są plastry boczku, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
Podsmażyć całość na patelni aż boczek się zrumieni.