Fasolka szparagowa to warzywo, na które czekamy wiosną. Odpowiednio przyrządzona staje się doskonałym daniem na obiad lub jego dodatkiem. Szparagówkę można przyrządzić na wiele sposobów, jednak z bułka tartą i masełkiem jest najprostszym przepisem ale zarazem najsmaczniejszym dla mnie.
SKŁADNIKI
- fasolka szparagowa – 1/2 kg
- bułka tarta – 2 łyżki
- masło – 3-4 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolkę szparagową obierać z ogonków, dokładnie ją wypłukać pod bieżącą wodą.
Szparagówkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby szparagówka była zanurzona w wodzie, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
Kiedy szparagówka będzie miękka odcedzamy ją z wody.
Masło roztopić na większej patelni, garnku, dodać odcedzoną szparagówkę, dokładnie wymieszać z masłem.
Szparagówkę posypać bułką tartą i wszystko razem wymieszać, aby całość oblepiła się w bułce tartej.