Fasolka szparagowa w bułce

Fasolkaszparagowa3

Fasolka szparagowa to warzywo, na które czekamy wiosną. Odpowiednio przyrządzona staje się doskonałym daniem na obiad lub jego dodatkiem. Szparagówkę można przyrządzić na wiele sposobów, jednak z bułka tartą i masełkiem jest najprostszym przepisem ale zarazem najsmaczniejszym dla mnie.

SKŁADNIKI

  • fasolka szparagowa – 1/2 kg
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • masło – 3-4 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fasolkę szparagową obierać z ogonków, dokładnie ją wypłukać pod bieżącą wodą.

Szparagówkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby szparagówka była zanurzona w wodzie, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

Kiedy szparagówka będzie miękka odcedzamy ją z wody.

Masło roztopić na większej patelni, garnku, dodać odcedzoną szparagówkę, dokładnie wymieszać z masłem.

Szparagówkę posypać bułką tartą i wszystko razem wymieszać, aby całość oblepiła się w bułce tartej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *