Paszteciki z ciasta francuskiego w połączeniu z pasztetem doskonale smakują. Jest to przekąska szybka, gotowa w kilkanaście minut.
Francuskie paszteciki, to dobra przekąska na chłodne dni, można podawać na ciepło lub zimno, wraz z barszczem czerwonym. Farsz do ciasta francuskiego może być bardzo różny, grzybowy, grzyby z kapustą.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- cisto francuskie – 1 opakowanie ciasta gotowego
- pasztet pieczony – 1/2 kg
- jajko – 1 sztuka
- kminek – do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto francuskie pociąć na paski wzdłuż węższego boku (wedle uznania, mi wyszło 5 pasków), następnie paski pociąć na części, kawałki ( u mnie 4 szt.) położyć na pociętych kawałkach paseczki pasztetu i zwinąć, na końcu posklejać końcówki. Wszystkie paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Można użyć również do tego celu sera żółtego. Piec na złoty kolor. Trzeba pamiętać, żeby paszteciki włożyć do nagrzanego piekarnika.