Galareta wieprzowa- zimne nóżki, przepis na idealna galaretę bez żelatyny.
Czas przygotowania – 3 godz.
SKŁADNIKI
- golonka wieprzowa – 1,5-2 kg
- nóżki wieprzowe – 3 sztuki
- marchewka- 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- ziele angielskie – kilka ziaren
- liść laurowy – kilka listków
- sól, pieprz do smaku
- woda – 6-8 litrów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso- golonki, nóżki dokładnie wypłukać kilkakrotnie, wymoczyć w zimnej wodzie aby pozbawić ich nadmiaru krwi, do momentu aż woda z płukania będzie czysta.
Kości przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimna wodą i gotować, następnie zebrać szumowinę która pojawi się na początku kiedy galareta zacznie wrzeć. Dodać warzywa, liść laurowy, ziele, sól, pieprz do smaku. Całośc gotować na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny.
Galaretę zdjąć z ognia kiedy wygotuje się około połowę rosołu.
Galaretę przestudzić, odcedzić do osobnego garnka rosół, mięso obrać od kości, przebrać co ładniejsze, rozdrobnić. Mięso przełożyć do miseczek, można dodać na dno marchewkę, groszek zielony, jajko.
Z przecedzonego rosołu zebrać nadmiar tłuszczu, rosół doprawić solą, pieprzem do smaku i zalać mięso, delikatnie pomieszać łyżeczką galaretę w miseczkach.
Całość odstawić do zastygnięcia. Podawać galaretę skropioną sokiem z cytryny lub octem.
Sekret na galaretę bez żelatyny, im dłużej się gotuje tym bardziej jest zsiadnięta galareta. Pamiętać należy o tym by w trakcie gotowania nie dolewać wody, lepiej na początku wlać jej więcej, ona się wygotuje.