Jajka faszerowane tuńczykiem doskonale nadają się jako przystawka, serwowane jako pożywne śniadanko czy kolacja.
Jajka faszerowane tuńczykiem to inny sposób podania jajek. Jest to przysmak nie tylko dla smakoszy ryb.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
Farsz
- jajka – 10 sztuk
- tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
- ogórek kiszony – 2 sztuki
- cebula czerwona – 1 sztuka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Majonez
- śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 300 ml
- musztarda – 1 łyżka
- majonez gotowy – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo. Ważne jest aby ich nie przegotować, żeby żółtko nie było zielone.
Jajka obrać z łupki i przeciąć wzdłuż, żółtka wyjąć z połówek i przełożyć do miseczki.
Tuńczyka odsączyć z sosu, drobniutko posiekać, dodać cebulę drobniutko pokrojoną w kosteczkę, ogórki pokroić w drobną kostkę i wycisnąć z nadmiaru soku, żółtka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i nadziać połówki jajek.
Następnie ułożyć jajka faszerowane na półmisku i polać majonezem.
Jajka można ułożyć na listkach sałaty i udekorować rzodkiewkom, szczypiorkiem, pieprzem mielonym, papryką.