Kaszotto z grzybami

Kaszotto z grzybami

Kaszotto to inaczej danie z kaszy (dowolny rodzaj) z dodatkami. Ja wykorzystałam kaszę jęczmienną typu pęczak bo podobno najzdrowsza z grzybami- suszonymi prawdziwkami. Kaszotto doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs, dań obiadowych.

SKŁADNIKI

  • kasza jęczmienna pęczak – 1 szklanka
  • cebula – 1 sztuka
  • suszone prawdziwki – 250 g
  • bulion warzywny lub mięsny – 3 szklanki
  • wywar grzybowy – 2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Suszone grzyby prawdziwki ( można użyć dowolny rodzaj grzybów) dokładnie wypłukać z resztek piasku i zanieczyszczeń, następnie grzyby namoczyć na kilka godzin (około 2-3 litry wody) a najlepiej pozostawić na noc.

Po nocy nie zlewać wody, w której grzyby się moczyły tylko razem z grzybami ugotować, tak aby grzyby były lekko miękkie.

Ugotowane grzyby odcedzić, ale nie wylewać wody grzybowej bo będzie jeszcze potrzebna.

Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać grzyby i razem przez kilka minut smażyć.

Do grzybów dodać kaszę i wlać 1 szklankę bulionu (warzywny lub mięsny) oraz 1 szklankę wywaru grzybowego.

Całość dusić aż kasza będzie miękka, al dente, w tym czasie podlewać kasze bulionem i wodą grzybową (u mnie na szklankę kaszy wyszło 2 szklanki wody grzybowej i 3 szklanki bulionu).

Pod koniec gotowania kaszotto doprawić solą i pieprzem.

Kaszotto z grzybami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *