Kaszotto to inaczej danie z kaszy (dowolny rodzaj) z dodatkami. Ja wykorzystałam kaszę jęczmienną typu pęczak bo podobno najzdrowsza z grzybami- suszonymi prawdziwkami. Kaszotto doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs, dań obiadowych.
SKŁADNIKI
- kasza jęczmienna pęczak – 1 szklanka
- cebula – 1 sztuka
- suszone prawdziwki – 250 g
- bulion warzywny lub mięsny – 3 szklanki
- wywar grzybowy – 2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Suszone grzyby prawdziwki ( można użyć dowolny rodzaj grzybów) dokładnie wypłukać z resztek piasku i zanieczyszczeń, następnie grzyby namoczyć na kilka godzin (około 2-3 litry wody) a najlepiej pozostawić na noc.
Po nocy nie zlewać wody, w której grzyby się moczyły tylko razem z grzybami ugotować, tak aby grzyby były lekko miękkie.
Ugotowane grzyby odcedzić, ale nie wylewać wody grzybowej bo będzie jeszcze potrzebna.
Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać grzyby i razem przez kilka minut smażyć.
Do grzybów dodać kaszę i wlać 1 szklankę bulionu (warzywny lub mięsny) oraz 1 szklankę wywaru grzybowego.
Całość dusić aż kasza będzie miękka, al dente, w tym czasie podlewać kasze bulionem i wodą grzybową (u mnie na szklankę kaszy wyszło 2 szklanki wody grzybowej i 3 szklanki bulionu).
Pod koniec gotowania kaszotto doprawić solą i pieprzem.