SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 60 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 żółtka
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- posypka: kminek, mak, sezam
- farsz: pasztet, mięso,
WYKONANIE
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, śmietanę i delikatnie pomieszać składniki. Rozczyn odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce aby delikatnie podrósł.
Na stolnicy z podanych składników zarobić ciasto dodając podrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkować i pociąć na kwadraciki, farsz układać na wyciętym cieście, zwinąć w rulon i w miejscu łączenia posmarować roztrzepanym białkiem. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików posmarować białkiem i posypać ulubioną posypką. Piec na złoty kolor.