Paszteciki drożdżowe

paszteciki

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 60 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • posypka: kminek, mak, sezam
  • farsz: pasztet, mięso,

WYKONANIE

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, śmietanę i delikatnie pomieszać składniki. Rozczyn odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce aby delikatnie podrósł.

Na stolnicy  z podanych składników zarobić ciasto dodając podrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkować i pociąć na kwadraciki, farsz układać na wyciętym cieście, zwinąć w rulon i w miejscu łączenia posmarować roztrzepanym białkiem. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików posmarować białkiem i posypać ulubioną posypką. Piec na złoty kolor.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *