Pieczarki faszerowany to dobry pomysł na przekąskę lub danie obiadowe. Do przygotowania pieczarek należy podczas zakupów wybrać pieczarki świeże i przede wszystkim duże, ponieważ podczas gotowania pieczarki się dość mocno kurczą.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- pieczarki świeże – 1 kg
- pierś z kurczaka, indyka – 100 g
- cebula – 1 sztuka
- jajka – 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta
- jajka
- ocet
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulkę pokroić w drobną kostkę
Pieczarki dokładnie umyć i wyciągnąć ogonki, tak aby nie naruszyć kapelusza. Można do tego celu użyć małego nożyka i podważać ogonki w miejscu połączenia ogonka z kapeluszem, lub próbować ogonki odrywać, wykręcać.
Ogonki pieczarek pokroić w bardzo drobna kosteczkę lub zmielić przez maszynkę do mięsa.
Mięso również zmielić przez maszynkę.
Zagotować około 3 litry wody i dodać sól ( 1 łyżeczkę) i ocet (ok. 1/4 szklanki). Do tak przygotowanej wody włożyć kapelusze pieczarek i gotować około 10- 15 min, aby delikatnie zmiękły kapelusze.
Kapelusze wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, tak aby obciekły i ostygły.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażyć ja na złoty kolor, dodać mięso, ogonki pieczarek i wszystko dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Farsz delikatnie ostudzić.
Do farszu dodać jajko całe i dokładnie wymieszać, jeżeli będzie bardzo mokre to dodać ok. 2 łyżki bułki tartej. Tak przygotowany farsz nałożyć do kapelusza pieczarki, wyrównać na równo, obtoczyć w jajku i bułce tartej i obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek. Do smaku można dodać łyżkę masła do smażenia.
Podawać ciepłe lub zimne, dla mnie na ciepło są lepsze.