Taką pizze może zrobić każdy dodając swój farsz z ulubionymi składnikami.
Taki rodzaj pizzy jest u mnie przez domowników bardzo lubiany. Przepis jest pracochłonny i czasochłonny ale dla rezultatu końcowego naprawdę warto.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka żytnia – 1/4 szklanki
- woda (letnia) – 3/4 szklanki
- mleko – 1/3 szklanki
- drożdże świeże – 4 dag
- mąka pszenna – 1/2 kg
- olej – 3 łyżki
- cukier kryształ – 2-3 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
Farsz
- cebula – 2 sztuki
- pieczarki – 1 kg
- kiełbasa podwawelska – 1/2 kg
- zioła prowansalskie – do smaku
- sól
- pieprz
- olej
- masło
Dodatki
- kukurydza
- ketchup
- sos czosnkowy
- szczypiorek
- sos pomidorowy
- ser żółty
- oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i podsmażyć na oleju. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, połączyć z cebulką, dodać kiełbaskę pokrojoną w plasterki lub większą kostkę (kiełbaskę możemy dodać dowolną, naszą ulubioną). Całość smażyć aż pieczarki będą miękkie, dodać około łyżki masła około 2 łyżki. Na koniec dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku. Farsz wykładamy na ciasto ciepły lub zimny.
Ciasto
Mleko z wodą wlać do miski (wysokie naczynie, miska), dodać pokuszone drożdże, cukier i mąkę żytnią. Wszystkie składniki połączyć razem i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn musi podwoić swoją objętość).
Gdy rozczyn urośnie wówczas dodajemy do niego mąkę pszenną, sól i olej. Wyrabiamy dokładnie. Można dosypać więcej mąki, kiedy ciasto będzie luźne. Ciasto jest gotowe, kiedy ładnie odchodzi od ręki.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować i ułożyć na 2-3 blaszkach. Jeżeli chcemy mieć bardzo cieniutkie ciasto, to trzeba go rozwałkować cieniutko.
Gotowe ciasto na blaszkach przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli ciasto podrośnie wkładamy go do piekarnika i pieczemy około 10 min. Następnie wyciągamy ciasto smarujemy sosem pomidorowym (ja w tym celu używam swojego domowego ketchupu), wykładamy farsz rozprowadzamy go dokładnie po całym cieście, wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15-20 min. (w zależności jak gruby mamy spód- ciasto). Na koniec posypujemy serem żółtym aby się roztopił.
Na wierzch możemy poukładać swoje ulubione dodatki: kukurydzę, szczypiorek, ketchup, sos czosnkowy.