Pizza z pieczarkami

Taką pizze może zrobić każdy dodając swój farsz  z ulubionymi składnikami. 

pizzazpieczarkami1

Taki rodzaj pizzy jest u mnie przez domowników bardzo lubiany. Przepis jest pracochłonny i czasochłonny ale dla rezultatu końcowego naprawdę warto.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka żytnia – 1/4 szklanki
  • woda (letnia) – 3/4 szklanki
  • mleko – 1/3 szklanki
  • drożdże świeże – 4 dag
  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • olej – 3 łyżki
  • cukier kryształ – 2-3 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka

Farsz

  • cebula – 2 sztuki
  • pieczarki – 1 kg
  • kiełbasa podwawelska – 1/2 kg
  • zioła prowansalskie – do smaku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło

Dodatki

  • kukurydza
  • ketchup
  • sos czosnkowy
  • szczypiorek
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Farsz

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i podsmażyć na oleju. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, połączyć z cebulką, dodać kiełbaskę pokrojoną w plasterki lub większą kostkę (kiełbaskę możemy dodać dowolną, naszą ulubioną). Całość smażyć aż pieczarki będą miękkie, dodać około łyżki masła około 2 łyżki. Na koniec dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku. Farsz wykładamy na ciasto ciepły lub zimny.

Ciasto

Mleko z wodą wlać do miski (wysokie naczynie, miska), dodać pokuszone drożdże, cukier i mąkę żytnią. Wszystkie składniki połączyć razem i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn musi podwoić swoją objętość).

Gdy rozczyn urośnie wówczas dodajemy do niego mąkę pszenną, sól i olej. Wyrabiamy dokładnie. Można dosypać więcej mąki, kiedy ciasto będzie luźne. Ciasto jest gotowe, kiedy ładnie odchodzi od ręki.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować i ułożyć na 2-3 blaszkach. Jeżeli chcemy mieć bardzo cieniutkie ciasto, to trzeba go rozwałkować cieniutko.

Gotowe ciasto na blaszkach przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli ciasto podrośnie wkładamy go do piekarnika i pieczemy około 10 min. Następnie wyciągamy ciasto smarujemy sosem pomidorowym (ja w tym celu używam swojego domowego ketchupu), wykładamy farsz rozprowadzamy go dokładnie po całym cieście, wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15-20 min. (w zależności jak gruby mamy spód- ciasto). Na koniec posypujemy serem żółtym aby się roztopił.

Na wierzch możemy poukładać swoje ulubione dodatki: kukurydzę, szczypiorek, ketchup, sos czosnkowy.

pizzazpieczarkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *