Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Rewelacyjne w smaku placuszki z młodych ziemniaków i młodej cukinii. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Może i nawet lepsze od zwykłych placków ziemniaczanych.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • ziemniaki – 1 kg
  • cukinia (kolorowa) – 2 średnie
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1 mała sztuka
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Dodatkowo

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

Cukinie dokładnie umyć, można użyć zielonej, żółtej lub pomieszać kolory. Następnie cukinie w całości zetrzeć na tarce na grubych oczkach i nasolić szczyptą soli, odstawić na 15 min.

Ziemniaki obrać, wypłukać i również zetrzeć na tarce lecz na najdrobniejszych oczkach. Ziemniaki przełożyć na sitko aby obciekły z nadmiaru wody, wody nie wylewać tylko odstawić na kilka minut aby się ustała.

Wodę z ziemniaków zlać i skrobię, która pozostała w misce dodać do startych ziemniaków.

Cukinię odcisnąć i dodać do ziemniaków. Czosnek i cebule zetrzeć również na tarce i dodać do placków, do tego dodać jajka, make pszenną oraz sól i pieprz do smaku.

Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Placki ziemniaczane z cukinią

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *