Rewelacyjne w smaku placuszki z młodych ziemniaków i młodej cukinii. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Może i nawet lepsze od zwykłych placków ziemniaczanych.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- ziemniaki – 1 kg
- cukinia (kolorowa) – 2 średnie
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- cebula – 1 mała sztuka
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Dodatkowo
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinie dokładnie umyć, można użyć zielonej, żółtej lub pomieszać kolory. Następnie cukinie w całości zetrzeć na tarce na grubych oczkach i nasolić szczyptą soli, odstawić na 15 min.
Ziemniaki obrać, wypłukać i również zetrzeć na tarce lecz na najdrobniejszych oczkach. Ziemniaki przełożyć na sitko aby obciekły z nadmiaru wody, wody nie wylewać tylko odstawić na kilka minut aby się ustała.
Wodę z ziemniaków zlać i skrobię, która pozostała w misce dodać do startych ziemniaków.
Cukinię odcisnąć i dodać do ziemniaków. Czosnek i cebule zetrzeć również na tarce i dodać do placków, do tego dodać jajka, make pszenną oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.