Placki ziemniaczane

placki ziemniaczane ze śmietaną

Tradycyjny i podstawowy przepis na placki ziemniaczane. Bardzo chrupiące, smaczne z dodatkiem śmietanki, ketchupu ja w przypadku moich dzieciaków jak również z sosami grzybowymi, gulaszami. Dla mnie najlepsze placki są z dodatkiem zsiadłego mleka.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki – 1 kg
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • sól, pieprz – do smaku
  • majonez lub śmietana – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1 sztuka
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól – ok. 1 łyżeczka
  • pieprz – ok. 1/2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę i czosnek obrać.

Ziemniaki obrać, dokładnie wypłukać i zetrzeć na tarce  z cebula i czosnkiem na małych oczkach lub w maszynce do mięsa z odpowiednią przystawką tarka.

Co zrobić aby ziemniaki po starciu nie ciemniały, otóż jest kilka opcji, ja robię je wszystkie razem:

    cebulę i czosnek zetrzeć w pierwszej kolejności,
    na koniec do ziemniaków dodać łyżkę majonezu lub śmietany kwaśnej,

Po starciu ziemniaków przełożyć je na sito z miską aby obciekły z nadmiaru wody, lecz uwaga ziemniaki nie mogą być za suche.

Następnie ziemniaki przełożyć do miski, wodę która odciekła zlać a do ziemniaków dodać skrobie, która zebra się na dnie po odsączeniu.

Do ziemniaków dodać  sól, pieprz, mąkę pszenną, jajka i majonez wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojoną drobno zieleninę.

Placki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym, dodajemy go troszkę więcej wówczas placki są chrupiące i nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu. Placki przekręcamy aby zrumieniły się z obu stron, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
placki z kartofli

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *