Tradycyjny i podstawowy przepis na placki ziemniaczane. Bardzo chrupiące, smaczne z dodatkiem śmietanki, ketchupu ja w przypadku moich dzieciaków jak również z sosami grzybowymi, gulaszami. Dla mnie najlepsze placki są z dodatkiem zsiadłego mleka.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- ziemniaki – 1 kg
- mąka pszenna – 2 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- sól, pieprz – do smaku
- majonez lub śmietana – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- cebula – 1 sztuka
- natka pietruszki lub koperek
- sól – ok. 1 łyżeczka
- pieprz – ok. 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę i czosnek obrać.
Ziemniaki obrać, dokładnie wypłukać i zetrzeć na tarce z cebula i czosnkiem na małych oczkach lub w maszynce do mięsa z odpowiednią przystawką tarka.
Co zrobić aby ziemniaki po starciu nie ciemniały, otóż jest kilka opcji, ja robię je wszystkie razem:
cebulę i czosnek zetrzeć w pierwszej kolejności,
na koniec do ziemniaków dodać łyżkę majonezu lub śmietany kwaśnej,
Po starciu ziemniaków przełożyć je na sito z miską aby obciekły z nadmiaru wody, lecz uwaga ziemniaki nie mogą być za suche.
Następnie ziemniaki przełożyć do miski, wodę która odciekła zlać a do ziemniaków dodać skrobie, która zebra się na dnie po odsączeniu.
Do ziemniaków dodać sól, pieprz, mąkę pszenną, jajka i majonez wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojoną drobno zieleninę.
Placki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym, dodajemy go troszkę więcej wówczas placki są chrupiące i nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu. Placki przekręcamy aby zrumieniły się z obu stron, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.