Przekąska z kurczakiem i pieczarkami na cieście francuskim

Przekąska z kurczakiem i pieczarkami na cieście francuskim

Nadziewane sakiewki to nic innego jak ciasto francuskie z farszem z kurczaka pieczarek sera żółtego. Bardzo chrupiąca przekąska, dobra na zimno i ciepło, na ciepło z barszczykiem czerwonym.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie – 2 gotowe opakowania
  • filet z kurczaka – 1 podwójny filet
  • pieczarki – 1/2 kg
  • ser żółty – 200 g
  • przyprawa kebab-gyros – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej roślinny
  • cebula – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kurczaka wypłukać, oczyścić i pokroić w kosteczkę lub większe plastry, podsmażyć na oleju roślinnym z przyprawą kebab-gyros do momentu aż mięso zmięknie, można dodać 2 łyżki masła do smaku, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić je na 6 równych kwadratów, boki kwadratów naciąć (3-4 ciecia), na środek kwadratu układać farsz w dowolnej kolejności.

Następnie sakiewki posklejać za pomocą naciętych boków.

Sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.

Przekąska z kurczakiem i pieczarkami na cieście francuskim

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *