Nadziewane sakiewki to nic innego jak ciasto francuskie z farszem z kurczaka pieczarek sera żółtego. Bardzo chrupiąca przekąska, dobra na zimno i ciepło, na ciepło z barszczykiem czerwonym.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie – 2 gotowe opakowania
- filet z kurczaka – 1 podwójny filet
- pieczarki – 1/2 kg
- ser żółty – 200 g
- przyprawa kebab-gyros – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
- olej roślinny
- cebula – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka wypłukać, oczyścić i pokroić w kosteczkę lub większe plastry, podsmażyć na oleju roślinnym z przyprawą kebab-gyros do momentu aż mięso zmięknie, można dodać 2 łyżki masła do smaku, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić je na 6 równych kwadratów, boki kwadratów naciąć (3-4 ciecia), na środek kwadratu układać farsz w dowolnej kolejności.
Następnie sakiewki posklejać za pomocą naciętych boków.
Sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.