Ser żółty domowej roboty to odpowiednia kompozycja składników pozwalających na stworzenie zdrowego, pysznego i naturalnego sera żółtego dobrego do kanapek i potraw.
Ser domowej roboty to naturalny, bez konserwantów, sztucznych barwników produkt na bazie białego sera. Doskonały smak nie rożni się wiele od sera kupowanego w sklepie. Do serka możemy dodać przyprawy i inne składniki, które lubimy np. szynka, zioła prowansalskie, salami, suszone pomidory, bazylie, pieprz, szczypiorek, vegetę. Doskonale nadaje się na kanapki, przekąski, do dań mięsnych i nie tylko, dodam że również dobrze się topi więc można go wykorzystać do zapiekanek, pizzy i nie tylko.
SKŁADNIKI
- ser biały – 2 kg
- mleko – 1 litr
- masło – 15 dag
- żółtka – 3 sztuki
- sól – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko zagotować i pokruszyć na gotujące się mleko ser, gotować około 20 min. pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie odcedzić przez durszlak otrzymana serwatkę.
W osobnym naczyniu utrzeć masło, żółtka, sól następnie dodać ser dokładnie wszystko wymieszać i ponownie zagotować około 20 min. Trzeba uważać ponieważ ser lubi się przypalać.
Pod koniec gotowania dodajemy sodę, dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Dodać ulubione dodatki np. szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Można dodać troszeczkę kurkumy, by kolor być intensywniejszy, ale nie jest to konieczne. Gorący ser przelać do naczynia i odstawić do przestygnięcia.
Ja ser przelewam do okrągłej butelki po napoju, ponieważ chce aby serek miał okrągły kształt.