Ser żółty

 Ser żółty domowej roboty to odpowiednia kompozycja składników pozwalających na stworzenie zdrowego, pysznego i naturalnego sera żółtego dobrego do kanapek i potraw.

ser

Ser domowej roboty to naturalny, bez konserwantów, sztucznych barwników produkt na bazie białego sera. Doskonały smak nie rożni się wiele od sera kupowanego w sklepie. Do serka możemy dodać przyprawy i inne składniki, które lubimy np. szynka, zioła prowansalskie, salami, suszone pomidory, bazylie, pieprz, szczypiorek, vegetę. Doskonale nadaje się na kanapki, przekąski, do dań mięsnych i nie tylko, dodam że również dobrze się topi więc można go wykorzystać do zapiekanek, pizzy i nie tylko.

SKŁADNIKI

  • ser biały – 2 kg
  • mleko – 1 litr
  • masło – 15 dag
  • żółtka – 3 sztuki
  • sól – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko zagotować i pokruszyć na gotujące się mleko ser, gotować około 20 min. pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie odcedzić przez durszlak otrzymana serwatkę.

W osobnym naczyniu utrzeć masło, żółtka, sól następnie dodać ser dokładnie wszystko wymieszać i ponownie zagotować około 20 min. Trzeba uważać ponieważ ser lubi się przypalać.

Pod koniec gotowania dodajemy sodę, dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Dodać ulubione dodatki np. szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Można dodać troszeczkę kurkumy, by kolor być intensywniejszy, ale nie jest to konieczne. Gorący ser przelać do naczynia i odstawić do przestygnięcia.

Ja ser przelewam do okrągłej butelki po napoju, ponieważ chce aby serek miał okrągły kształt.

serzolty serzolty1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *