Szynka w galarecie z chrzanem

Szynka w galarecie z chrzanem

Mała przekąska w galarecie z dodatkiem chrzanu.

SKŁADNIKI

  • szynka – 10 plasterków
  • jajka ugotowane – 4-5 sztuk
  • chrzan tarty ze słoika – 3-4 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku –
  • bulion drobiowy – 500 ml
  • liść laurowy – 2 listki
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • żelatyna – ok. 10 g
  • śmietana 18% – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i pokroić na mniejsze części. Jajka przełożyć do blendera, dodać śmietanę, chrzan (każdy ma inne smaki, lubi ostre lub łagodne dlatego chrzanu dajemy wedle uznania tak jak lubimy) i całość zmiksować na gładka masę. Doprawić solą i pieprzem.

Bulion zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie i doprawić solą i pieprzem. Przez chwile gotować na małym ogniu aby wydobyć smak i aromat przypraw. Następnie dodać żelatynę według przepisy na opakowaniu. Gotowy bulion z żelatyna pozostawić do ostygnięcia.

Plasterki szynki posmarować pastą jajeczno-chrzanową i zwinąć w rulon. Ruloniki z szynki ułożyć w naczyniu, dowolnie je udekorować i zalać zimnym bulionem. Pozostawić do całkowitego stężenia.

Szynka w galarecie z chrzanem

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *