Tarta cebulowo-pieczarkowa

Tarta cebulowa to połączenie pieczarek, cebulki i kiełbaski na odpowiednio dobranym cieście krucho-drożdżowym. Doskonała jako szybki posiłek. Kompozycja farszu jest dobrowolna wedle upodobań.  tartapieczrkowa

Tarta jest doskonała dla całej rodziny. Jest szybka do przygotowania. Farsz można skomponować wedle uznania. Do ciasta można dodać różne przyprawy: zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, oregano.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka – 1,5 szklanki
  • masło 1/2 łyżeczki soli – 10 dag
  • drożdże świeże – 5 dag
  • cukier – 1 łyżka
  • żółtko – 1 sztuka
  • śmietana – 4 łyżki
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Farsz

  • pieczarki – 1/2 kg
  • cebula – 4 sztuki
  • kiełbaska – 1/2 kg
  • ser żółty – 30 dag
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • masło lub oliwa z oliwek – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże, cukier wymieszać razem w miseczce lub kubku i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać drożdże , żółtko oraz śmietanę, zioła prowansalskie. Wyrobić wszystko na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczka na stolnicy i odstawić na 15 min.aby wyrosło.

Cebulę pokroić w cienkie piórka, podsmażyć na maśle lub oliwie, następnie umyć i oczyścić pieczarki, dodać je do cebuli i dusić, aż zmiękną, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz odstawić do wystygnięcia.

Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie, uformować wysoki brzeg. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10 min. Następnie wyjąć ciasto i równomiernie na nim ułożyć farsz, posypać startym serem. Piec aż ciasto będzie rumiane a ser żółty roztopiony. Piec około 20-30 min w temp. 160-170 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *