Tarta z kurczakiem, cukinią, papryką i curry doskonale odpowiada kuchni indyjskiej, gdzie curry jest naczelną przyprawą dodawana do wielu potraw. Curry to jedna z najzdrowszych przypraw.
Tarta z kurczakiem to przepis dla osób lubiących potrawy z curry i warzyw. Jest to przepis szybki do przygotowania i również można dodać swoje ulubione składniki.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka – 1,5 szklanki
- masło – 10 dag
- drożdże świeże – 5 dag
- cukier kryształ – 1 łyżka
- żółtko – 1 sztuka
- śmietana – 4 łyżki
- sól – 0,5 łyżeczki
Farsz
- filet z kurczaka – 0/5 kg (podwójny filet)
- cukinia – 1 sztuka
- papryka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- marchew – 2 sztuki
- ser żółty – 30 dag
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- curry – 1 łyżeczka
- masło – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże, cukier wymieszać razem w miseczce lub kubku i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać drożdże, żółtko oraz śmietanę. Wyrobić wszystko na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczka na stolnicy i odstawić na 15 min. aby wyrosło.
Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać troszeczkę masła. Następnie dodać marchewkę startą na tarce, paprykę, cukinie pokroić w kostkę. Fileta z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę dodać do farszu, dodać curry. Wszystko dobrze wymieszać i dusić, aż wszystko zmięknie. warzywa mogą puścić wodę, dlatego należy starać się ja odparować. Na koniec przyprawić farsz solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie, uformować wysoki brzeg. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec. Następnie wyjąć ciasto i równomiernie na nim ułożyć farsz, posypać startym serem. Piec aż ciasto będzie rumiane a ser żółty roztopiony. Piec około 20-30 min w temp. 160-170 °C.