Tarta z kurczakiem i cukinią

Tarta z kurczakiem, cukinią, papryką i curry doskonale odpowiada kuchni indyjskiej, gdzie curry jest naczelną przyprawą dodawana do wielu potraw. Curry to jedna z najzdrowszych przypraw.

tartazkurczakiem

Tarta z kurczakiem to przepis dla osób lubiących potrawy z curry i warzyw. Jest to przepis szybki do przygotowania i również można dodać swoje ulubione składniki.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka – 1,5 szklanki
  • masło – 10 dag
  • drożdże świeże – 5 dag
  • cukier kryształ – 1 łyżka
  • żółtko – 1 sztuka
  • śmietana – 4 łyżki
  • sól – 0,5 łyżeczki

Farsz

  • filet z kurczaka – 0/5 kg (podwójny filet)
  • cukinia – 1 sztuka
  • papryka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • marchew – 2 sztuki
  • ser żółty – 30 dag
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • curry – 1 łyżeczka
  • masło – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże, cukier wymieszać razem w miseczce lub kubku i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać drożdże, żółtko oraz śmietanę. Wyrobić wszystko na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczka na stolnicy i odstawić na 15 min. aby wyrosło.

Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać troszeczkę masła. Następnie dodać marchewkę startą na tarce, paprykę, cukinie pokroić w kostkę. Fileta z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę dodać do farszu, dodać curry. Wszystko dobrze wymieszać i dusić, aż wszystko zmięknie. warzywa mogą puścić wodę, dlatego należy starać się ja odparować. Na koniec przyprawić farsz solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie, uformować wysoki brzeg. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec. Następnie wyjąć ciasto i równomiernie na nim ułożyć farsz, posypać startym serem. Piec aż ciasto będzie rumiane a ser żółty roztopiony. Piec około 20-30 min w temp. 160-170 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *