Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą

tartazlososiem2

Doskonały przepis na kisz, tartę z łososiem wędzonym. Doskonała, lekka przekąska bardzo szybka w przygotowaniu.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie ciasta gotowego

Farsz

  • łosoś wędzony – 150 g
  • ser mozzarella – 2 opakowania (2 kule)
  • ser mozarella, tarty – 150 g
  • jajka świeże – 5 sztuk
  • śmietana 30% – 100 ml
  • pomidor świeży – 2 sztuki
  • sól,pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wlać śmietankę, dodać jajka sól pieprz do smaku, wszystko dokładnie rozmieszać w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Łososia wędzonego podzielić na drobne płaty, kawałki.

Ser mozzarella odsączyć z wody i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm.

Pomidory w jednym miejscu naciąć na krzyżyk i sparzyć wrzątkiem, następnie przenieść je do zimnej wody, zdjąć delikatnie skórkę, następnie przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora pokroić w kosteczkę.

Formę wysmarować masłem, olejem, oprószyć bułką tartą.

Ciasto francuskie wyjąc bezpośrednio z lodówki i na stolnicy delikatnie rozwałkować na wielkość formy. Nałożyć ciasto do formy, dno ciasta poprzebijać widelcem.

Na cieście ułożyć na przemian łososia i mozzarellę, na wierzch dodać pomidory, całość do smaku posolić i popieprzyć (uwaga z solą, ponieważ łosoś jest dość słony).

Na tak przygotowany spód wylać masę śmietanowo-jajeczną, posypać startą mozzarellą.

Wstawić do piekarnika i piec ok.20-30 min w temp. 160-180°C.

tartazlososiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *