Doskonały przepis na kisz, tartę z łososiem wędzonym. Doskonała, lekka przekąska bardzo szybka w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie ciasta gotowego
Farsz
- łosoś wędzony – 150 g
- ser mozzarella – 2 opakowania (2 kule)
- ser mozarella, tarty – 150 g
- jajka świeże – 5 sztuk
- śmietana 30% – 100 ml
- pomidor świeży – 2 sztuki
- sól,pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wlać śmietankę, dodać jajka sól pieprz do smaku, wszystko dokładnie rozmieszać w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
Łososia wędzonego podzielić na drobne płaty, kawałki.
Ser mozzarella odsączyć z wody i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Pomidory w jednym miejscu naciąć na krzyżyk i sparzyć wrzątkiem, następnie przenieść je do zimnej wody, zdjąć delikatnie skórkę, następnie przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora pokroić w kosteczkę.
Formę wysmarować masłem, olejem, oprószyć bułką tartą.
Ciasto francuskie wyjąc bezpośrednio z lodówki i na stolnicy delikatnie rozwałkować na wielkość formy. Nałożyć ciasto do formy, dno ciasta poprzebijać widelcem.
Na cieście ułożyć na przemian łososia i mozzarellę, na wierzch dodać pomidory, całość do smaku posolić i popieprzyć (uwaga z solą, ponieważ łosoś jest dość słony).
Na tak przygotowany spód wylać masę śmietanowo-jajeczną, posypać startą mozzarellą.
Wstawić do piekarnika i piec ok.20-30 min w temp. 160-180°C.