Po raz pierwszy przygotowałam terrine, doskonała przystawka dla smakoszy łososia. Doskonała, delikatna. Proponuję użyć serka o zwartej konsystencji, dodatki również można dodać swoje ulubione.
SKŁADNIKI
- łosoś wędzony – 150 g
- serek kremowy – 240 g
- papryka – 1/4 z całej papryki
- sól, pieprz czarny do smaku
- natka pietruszki
Dodatkowo
- foremka
- folia spożywcza
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łososia podzielić na płaty.
Paprykę, natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do serka. Doprawić solą (ale delikatnie ponieważ łosoś jest dość słony), dodać świeżo mielony pieprz czarny.
Serek dokładnie wymieszać z wszystkimi składnikami.
Foremkę wyłożyć folia spożywczą tak aby wychodziła na zewnątrz, następnie wyłożyć łososiem również powinien wystawać na zewnątrz foremki, dodać do środka serek i całość z wierzchu przykryć łososiem. Zawinąć folię i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać z cytryną, do skropienia łososia jak i z pieczywem.