Owoce można wykorzystać do deserów, galaretek, ciast, ciasteczek i wszelkiego rodzaju napojów.
Agrest jest również świetnym owocem wykorzystywanym do wszelkiego typu przetworów.Do tego typu przetworów należy wykorzystać agrest twardym niepopękany, nie do końca dojrzały.
SKŁADNIKI
- twardy agrest – 1 kg
- woda – 0,5 litra
- cukier kryształ – 1,5 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Agrest starannie oczyścić, dodatkowo każdy owoc nakłuć szpilką, przelać wrzącą wodą. Wodę zagotować z cukrem, do wrzącej wody dodać agrest (nie gotować), pozostawić do wystudzenia do kolejnego dnia.
Na drugi dzień wyjąć agrest z syropu, zagotować ponownie syrop, usuwając przy tym powstałą pianę. Powtórnie włożyć agrest do gorącego syropu i odstawić na kolejny dzień.
Na trzeci dzień tą samą czynność powtórzyć, jednakże należy lekko zagotować syrop z agrestem do momentu aż agrest przybierze szklisty kolor.
Agrest wraz z syropem przelać do słoików. Pasteryzować przetwory 10-15 minut.