Agrest w syropie

Owoce można wykorzystać do deserów, galaretek, ciast, ciasteczek i wszelkiego rodzaju napojów.

agrestwsyropie2

Agrest jest również świetnym owocem wykorzystywanym do wszelkiego typu przetworów.Do tego typu przetworów należy wykorzystać agrest twardym niepopękany, nie do końca dojrzały.

SKŁADNIKI

  • twardy agrest – 1 kg
  • woda – 0,5 litra
  • cukier kryształ – 1,5 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Agrest starannie oczyścić, dodatkowo każdy owoc nakłuć szpilką, przelać wrzącą wodą. Wodę zagotować z cukrem, do wrzącej wody dodać agrest (nie gotować), pozostawić do wystudzenia do kolejnego dnia.

Na drugi dzień wyjąć agrest z syropu, zagotować ponownie syrop, usuwając przy tym powstałą pianę. Powtórnie włożyć agrest do gorącego syropu i odstawić na kolejny dzień.

Na trzeci dzień tą samą czynność powtórzyć, jednakże należy lekko zagotować syrop z agrestem do momentu aż agrest przybierze szklisty kolor.

Agrest wraz z syropem przelać do słoików. Pasteryzować przetwory 10-15 minut.

agrestwsyropie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *