Cebulka marynowana

cebulkamarynowana

Cebulka marynowane zawsze znajdzie zastosowanie w kuchni, dlatego postanowiłam ja zrobić. Przede wszystkim polecam do sałatek, śledzi. Jest krucha, mięciutka i aromatyczna.Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, lecz wiele łez zostanie wylanych przy jej obieraniu.Do marynowania w occie można wykorzystać małe białe cebulki, cebulkę szalotkę.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • cebulka – ok. 2 kg
  • woda – 4 szklanki
  • ocet – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 7 łyżek
  • sól – 5 łyżeczek
  • liść laurowy – 4-6 listków
  • ziele angielskie – 6-10 ziarenek
  • pieprz czarny ziarnisty – 6-10 ziarenek
  • gorczyca – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulkę obrać.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i pozostałe przyprawy. Zagotować zalewę.

Do wyparzonych słoiczków nałożyć obraną cebulkę, zalać gorącą zalewą i pasteryzować około 20-25 min. w zależności jak bardzo miękką chcemy otrzymać cebulkę.

cebulkamarynowana2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *