Cebulka marynowane zawsze znajdzie zastosowanie w kuchni, dlatego postanowiłam ja zrobić. Przede wszystkim polecam do sałatek, śledzi. Jest krucha, mięciutka i aromatyczna.Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, lecz wiele łez zostanie wylanych przy jej obieraniu.Do marynowania w occie można wykorzystać małe białe cebulki, cebulkę szalotkę.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- cebulka – ok. 2 kg
- woda – 4 szklanki
- ocet – 1 szklanka
- cukier kryształ – 7 łyżek
- sól – 5 łyżeczek
- liść laurowy – 4-6 listków
- ziele angielskie – 6-10 ziarenek
- pieprz czarny ziarnisty – 6-10 ziarenek
- gorczyca – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulkę obrać.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i pozostałe przyprawy. Zagotować zalewę.
Do wyparzonych słoiczków nałożyć obraną cebulkę, zalać gorącą zalewą i pasteryzować około 20-25 min. w zależności jak bardzo miękką chcemy otrzymać cebulkę.